Biliyorum, biraz geç kalmış bir yazı ama yine de zamanlaması iyi. Bayram ziyaretlerini bitirenler etrafta gidecek yer bakacaklar ve Ankaralılar’ın ilk alternatifi Beypazarı olacak. Bu sebeple okuyanlara da bir faydamız olsun isterim.
Eylül ayının ilk haftasında Beypazarı’nda yapılan Beypazarı ve yöresi festivalindeyiz. Festivalde çeşitli yarışmalar ve konserler düzenleniyor. Ayrıca yerel üreticilerin ürünlerini sergiledikleri ve sattıkları standlardan yöresel ürünlerin en güzellerinden alabiliyorsunuz. Festivalin internet sitesi : http://www.beypazarifestivali.com/
Sondan başlayalım. Bizim son durağımız İnözü vadisindeki Cevizlibağ oldu. Geçen yıl Semih kardeşimin gittiğini hatırlıyorum. Onun referansı önemlidir , biz de Cevizlibağ’da yemeye karar verdik.
Cevizlibağ yeşillikler içinde yerel lezzetler sunan bir mekan. Aynı zamanda konaklama tesisi olduğu için arzu ederseniz akşam kalma şansınız da var.
Bahçede oturuyoruz. Ağaçlar arasında büyük bir bahçesi var.
Menüde tabi ki Beypazarı güveci, yaprak sarma, tarhana çorba ve baklava gibi en bilindik lezzetler var. Bunların yanında et ve balık çeşitleri de bulunabiliyor. Siparişi verdik, masaya önce kendi üretimleri olan ekmek geldi. Ekmek çok lezzetliydi.
Tarhana çorba Beypazarı’nda en çok bulunan yemek denilebilir. Birazdan festival fotoğraflarında da göreceğiniz gibi hemen hemen bütün standlarda bulunuyordu. Cevizlibağ’ın tarhana çorbası kıvamlı ve hafif acılı, içinde nane ve sarımsak var. Ben çok sevdim.
Yaprak sarma da buralara gelince mutlaka denemeniz gerekenlerden. Beypazarı yöresinin yaprağı ile yapılan dolmalar aynı boyda. Özenle sarılmış. Etli ve zeytinyağlı olarak var ama bizim tercihimiz etli. Bakır sahanda gelen dolmalar çok lezzetli.
Ve Beypazarı güveci. Daha önce defalarca yediğim için ben alıştım da, ilk defa yiyenlere bu güveç değişik gelebiliyor. Büyük güveçlerde hazırlanan et ve pilav daha sonra küçük kaplara alınıyor ve bu şekilde servis ediliyor. Pilav domates ve biberli. Şansınıza, eğer güveç taze yapılmışsa enfes bir lezzet sizi bekliyor, biraz beklerse pilav kuruyor ve o tadı alamıyorsunuz. Gitmişken bunu ısrarla sorunuz, çok önemli bir nokta!!!! Ama Cevizlibağ’ın Beypazarı güveci gayet tazeydi.
Ve tabi ki meşhur 80 katlı baklava. Gün içinde de festival alanında çeşitli yerlerde ikram edilen baklavalardan denedim ama en beğendiğim Cevizlibağ’ın baklavası oldu. Kullandıkları tereyağı daha lezzetliydi.
Daha önce de Beypazarı’nda pek çok yerde yemek yedim ama içlerinde en beğendiğim yer Cevizlibağ oldu diyebilirim. Buralara gelmişken denemek şart!!
Cevizlibağ
Kıbrıscık Yolu No : 56
Beypazarı ANKARA
Telefon : 312 – 762 88 00
Gelelim festivale. İlçe merkezinde yapılan festivale ilgi çok yoğundu. Halk oyunları ile başladı.
Zaten dar bir sokak olan merkez ziyaretçi akını nedeniyle fazlasıyla kalabalıktı.
Bir yerde diş göllesi ikramı vardı. Çocuğun ilk çıkan dişi ile birlikte dağıtılan diş göllesi buğday ve nohuttan yapılıyor. Tadımlık olarak değişik bir lezzet, fazlasına gerek yok.
Beypazarı’nda gümüş işçiliği önemli bir sektör ve gelir kaynağı. Çeşitli dekoratif eşyalar, mutfak eşyaları ve takılar bulunuyor.
Beypazarı simidi. Susamsız simit görüntüsü çok garip geliyor sanırım. Ben daha önce aynısını Rize’de de yemiştim, Rize simidi adı altında Şahsen simidi susamsız düşünemiyorum ama ikramı da geri çevirmedim!
Meşhur Beypazarı kurusunu çok severim. Tereyağlı tadıyla birlikte çaya güzel eşlik eder. Mutlaka deneyin!!
Ve diğer yöresel ürünler. Tarhana, erişte, cevizli sucuk, pestil, reçeller, havuç, kurutulmuş meyve ve sebzeler, el işleri…
Beypazarı’na selamlar… Herkese iyi bayramlar.
Beypazarı festivali bir kültürdür, bir yerel lezzet cümbüşüdür. Herkeze şiddetle en azından bir kere katılmasını tavsiye ederim. İyi bayramlar oburcanim