26 Mayıs 2009 Salı

KITIR - ANKARA

Kıtır başlığını okuyan birçok Ankara'lının kalbinde ve beyninde kıpırtılar olduğuna bahse girerim!!! Ankara'lı olupta Kıtır'da anısı olmayan birisine rastlamak zordur. Ankara'lılar bir yana , hayatının bir döneminde Ankara'da yaşamış çoğu kişinin de mutlaka Kıtır'da anısı , bira içmişliği vardır. Burası mekandır dostlar , tüm duygularımızın mekanıdır.

Tunalı Hilmi Caddesi'nin girişinde sol tarafta yer alan Kıtır'ı ben 20 yıldır bilirim de , öncesi ne kadardır onu bilemem. 20 yıldır aynı dekor , gelişen ama benzer müzikler , değişmeyen lezzetleriyle tam bir Ankara klasiğidir. İnternette zaman zaman dolaşan "Ankara'lı olmak" konulu mail'lerde mutlaka Kıtır'ın adı geçer. Sözün özü bira , kokoreç , midye , kumpir ve dahası Kıtır'da bizi bekler.

Dedik ya Ankara klasiğidir diye , Kıtır'a gidince adettendir , hemen kulplu bardakta buz gibi bira alınır , illa ki Efes , başka bira mı var memlekette!!!


Zaten hafiften aç gidilir , midye dolmalar cazip , kendi üretimleri. Tadına doyum olmaz.


Midyelerin ardından gelelim Kıtır klasiğine , kokoreç... İstanbul'da Şampiyon ne ise Ankara'da Kıtır odur. Kokoreçin zirvesi burasıdır. Bira ve acılı kokoreç birbirini tamamlar , mideniz bayram eder , zihniniz açılır.
Burada gördüğünüz resimler Kıtır'ın spesiyalleridir Bunların haricinde tadına kesinlikle kefil olabileceğim kumpir çeşitleri ve tavuk yemekleri de mevcut. Gündüz saatlerinde kısmen daha sakin olan Kıtır , akşamları müziğin artan sesiyle pub havasına bürünür. İçerisinin fazla büyük olmaması nedeniyle benim gibi sigara içmeyenler sıkıntı yaşarlar. Yan tarafında ufak bir balkonu ve tek sıra halinde dizilmiş 5 masası bulunmakta , üşümezseniz ve dar mekandan sıkılmazsanız iyi bir alternatiftir. Fiyatlar uygun diyeceğim ama detaylı fiyat veremeyeceğim çünkü dün akşamın faturasını arkadaşım Barış benden önce ödemiş ve tüm ısrarlarıma rağmen rakamı öğrenemedim. Bu arada Kıtır'ın ilk şubesi Çayyolu Park Caddesi'nde geçen yıl açıldı. Orası biraz daha modern dekore edilmiş ve menü daha zengin. Daha fazla balık , sandviç ve yabancı mutfaklardan seçmeler mevcut. Doğal olarak fiyatları da daha yüksek. Ama eğer Kıtır'a ilk defa gidecekseniz illa ki Tunalı 'ya gidin. 1. ders için bu şart. Gitmeden de Ankara'lıyım falan demeyin sakın!!!
Kıtır
Tunalı Hilmi Caddesi No:114
Kuğulu Park yanı
Kavaklıdere Ankara
Telefon : 312 - 426 01 37
Kıtır Çayyolu
Ahmet Taner Kışlalı Mahallesi
Park Caddesi Adalararası Sokak No:1/B
Çayyolu Ankara
Telefon : 312 - 240 92 66

17 Mayıs 2009 Pazar

ANTAKYA SOFRASI - ANKARA

Gidip te yazmak istediğim ama malesef henüz yolumun düşmediği yerler listesinin en başında Antakya vardır dostlar. Antakya diyince hemen bazılarının karnında hafif kıpırdanmalar olacağından eminim.Güzel yurdumuzun her köşesinde ayrı lezzetler ayrı hazineler olsa da Antakya hakikaten bir başkadır. En son 2008'in 19 Mayıs'ını fırsat bilerek kısa ama etkili :) bir Antakya seyahati yapmıştım , hala tadı damağımdadır. Gitmeyi düşünenlere tavsiye , Antakya'nın 5-6 km dışında Harbiye'de (mesela Kule restoranda) yemek yemeden dönmek olmaz , sonra Antakya'ya gittim falan demeyin hiç kimseye , benden söylemesi!!!
Madem biz Antakya'ya gidemedik , Ankara'da yeni açılan Antakya Sofrası onu bize getirmiş mi acaba diyerek yola çıktık ve Bilkent köpsünü geçer geçmez sağdan girerek Barış Sitesi'nin bitişiğindeki lokantaya ulaştık. Doğal olarak sahibesi Antakya'lı ve tüm ürünler o bölgeden geliyormuş.
Benim acıyla aram iyi olduğu için muhammara ile başlamayı uygun gördüm ama sizi uyarmam lazım , muhammara iyi acı!! Her ne kadar bu muhamara annemin yaptıklarından farklı olsa da benim o bölgede yediklerimle aynı lezzette ve denemeye değer.


Ardından Abu Gannuç yani patlıcan salatası. Bakın bu süper işte. Közlenmiş patlıcanın ve kırmızı biberin o isli tadını alıyorsunuz , zeytinyağı zaten oralardan gelme , herşeye lezzet katıyor. Abu Gannuç benden tam puan aldı.

Patlıcanla da aram iyidir , 2. patlıcan mezesi Baba Gannuç , yani patlıcan yoğurtlama. Bunu da çok sevdik (her zamanki gibi sevgili eşim yanımda , aslında ben sedece onun yorumlarını yazan bir aracıyım , o ne derse doğrudur :))) Neyse , Baba Gannuç'a bayıldık.

Tüm mezeler aşağıda gördüğünüz lavaşlar ile birlikte servis yapılıyor ama buranın en zayıf yeri , restoranın sahibesine de söylediğimiz gibi , lavaşları olmamış. Lavaşlar sınıfı geçemedi , dikkat!!!

Güney yemeği olurda içli köfte olmaz mı!! İçli köfte kızartma. Bazı yerlerde haşlama da yaparlar ama ona bir türlü ısınamadım , bana tuhaf geliyor. Bu içli köftenin iç harcı çok başarılı , kıyması ve baharatı leziz. Sadece dış kısmı biraz kalın ama denemeye değer. Yeri gelmişken Harbiye'de yediğim içli köfteden bahsetmek isterim. İçli köfte orada tabağın içinde tüm tabağı kaplayacak şekilde yayvan olarak geliyor , pizza gibi. Çok ilginçti.

Benim ana yemeğim Harbiye usulü tavuk. Harbiye'de tavuk yiyenlere aşağıdaki tavuk miktarı az gelebilir ama bu tavuğun fiyatı 5 TL. Dolayısıyla aslında fiyat fazla değil. Ama Harbiye'nin o tabağın tamamını kaplayan nar renkli tavuğunu da burada anmadan geçemeyeceğim. Tavuk aslında Harbiye usulü adında olmasa güzel bir tavuk ama Harbiye usulü başka bir boyut ve bu tavuk o tavuk değil.

Eşim mantı istedi. Mantı güzel bir mantı ancak sadece tereyağı sosu bence biraz yavan oluyor. Bol domatesli sos yakışır diye düşünüyorum. Ancak mantı kriziniz geldiyse bu mantı denenir. Yoksa diğer yemeklerden tadın derim.

Daha bitmedi mi diyorsanız sonuna geldik, zaten biz de bittik. Tüm bunlar 2 kişi tarafından zor yeniyor. Biberli ekmekte güney bölgelerimize özgü bir ekmektir. Hafif acılıdır ve aslında başlangıçta yenmesi gerekir. Biz sonradan deneme amacıyla söyledik , zaten yiyemedik ve paket yaptırdık.

Gelelim menüde başka neler var ve fiyatlar kısmına ; çorbalar mevcut , 4 TL , biberli ekmek 2 TL. Mezeler , zeytin salatası , abu gannuç ve baba gannuç 3,5 TL , zahter (kekik salatası) , humus ve cevizli biber 4 TL . Ana yemekler , lahmi sini(2 kişilik tepsi kebabı ) 20 TL , tuzda bütün tavuk 20 TL , ıspanak borani , kabak borani , yoğurt aşı , ekşi aşı , mantı , Harbiye usulü tavuk , aşşur (keşkek) , kuru dolma 5 TL . Tatlılardan künefe ve kabak tatlısı 5 TL. Yani fiyatlar makul.
Antakya mutfağını tatmak isteyenler başlangıç olarak buradan başlayabilirler. Antakyalılar da hafif bir Antakya esintisi hissedeceklerdir. Başarılar diliyoruz.
Antakya Sofrası
Mustafa Kemal Mahallesi
Barış Sitesi No: 61/2
Bilkent Ankara
Telefon : 312 - 287 97 96
Son not : Antakya'ya giderseniz şehrin içinde bulunan butik otel Savon'u görmeden gelmeyin. Bambaşka bir dünyaya giriyorsunuz. Kalmasanız da oturup birşeyler için , zaman tüneline girmiş gibi oluyor insan.

08 Mayıs 2009 Cuma

KAŞIK-LA - KAYSERİ

Burası Kayseri dostlar , yani mantının anavatanındaydım bugün. Öğle yemeğinde az sonra şahit olacağınız görüntüler eşliğinde bir ziyafet çektim kendime , ama ne ziyafet. Akşamüstü yola çıktım ve Ankara'ya döndüm. Eve ulaşır ulaşmaz keyifle açtım bilgisayarımı , başladım yazmaya. Bu yemekleri yemesi ayrı keyif , anlatması ayrı . Tabi anlatma kısmını tok karnına yapmanız gerek :)

Kayseri'ye en bilindik yerden başlamak istedim. Zaman içinde daha az bilinen ve henüz keşfedilmemiş lezzet mekanlarını da yazacağım ama başlangıcı sıkı yapalım.

Kayseri'ye geldiyseniz doğal olarak mantının peşine düşeceksiniz , bu şart. İnternette kısa bir araştırma yapan herkesin karşısına çıkacak ilk mekan Kaşık-la'dır. Burası 2002 yılında faaliyete geçmekle beraber zaman içinde hızlı ilerlemiş , hatta son zamanlarda işi İstanbul ve İzmir'de franchise verecek kadar büyütmüştür. İşin aslı İstinye Park Kaşık-la'da da mantı yedim ama havasından mıdır suyundan mıdır bilinmez , Kayseri'deki lezzeti bulamadım.

Kayseri'de mantıyı biraz değişik yapıyorlar. Buranın mantısının domates sosu suyuna karıştırılıyor. Aslında prensip olarak çok hoşuma gitmese de sonuçta lezzete bakarım ve burada sonuç olumlu. Kaşık-la'da mantı en geleneksel şekilde ama tamamen hijyen kurallarına uygun olarak üretiliyor. Kendi tesisinde özel koşullarda bu mantıları büken bayanların emeklerine sağlık , onlara haklarını teslim etmeden geçemeyeceğim. Domates soslu mantının yanında yoğurt ve ayrı olarakta sarımsaklı sos geliyor. İsteyen sarımsağı gönlünce kullanabilir , aman dikkat!! Üzerine nane ve pul biberle yakılmış tereyağı gezdirilince tadına doyum olacak gibi değil. Hani klasik laf vardır ya , mantıda standart 1 kaşığa 40 adet gelecek diye , bunları saymadım ama rakam yakın sanırım , her bir parça itinayla bükülmüş. Bu arada unutmadan ekleyeyim , resimde gördüğünüz mantı yarım porsiyon. Porsiyon fiyatı ise 8 TL. Bu lezzete bu para az bile...Tekrar ellerine sağlık.


Mantının ardından buranın özel yemeklerinden Kaşık-la tabağı aldım. Tabakta yaprak sarma , içli köfte , börek ve yağlama var. Hangi birinden başlasam bilemiyorum. En iyisi alfabetik sıra yapalım , kimse gücenmesin :) Börek... içi peynirli ve maydanozlu , yumuşacık , katmanları incecik. İçli köfte... yurdun her yerinde herkes içli köfte yapar ama inanın böylesini zor yapar. Dış bulgur katmanı ince. İçinde kıymanın baharatı enfes , ufak ceviz parçaları da cabası. Yağlama... Kayseri'nin yerel lezzetlerinden. Kat kat ince hamurlar arasında soslu kıyma. Üzerine hafiften yoğurt gezdirilip yavaş yavaş yenmeli. Yaprak sarma... içi kıymalı ve ilginç bir baharatı var. Domates sosuyla birlikte lezzeti patlıyor. Bu tabakta değişik lezzetleri azar azar tattıysak ta , her bir lezzet ayrı ayrı alınıyor genelde. Ben Kayseri'de yaşasam hergün birini yerdim. Ama bu sefer biraz acelem var , o kadar bekleyemeyeceğim. Kaşık-la tabağı 12 TL.

Kaşık-la'nın değişik başlıklar altında çok geniş bir menüsü var. Yöresel yemeklerden pastırmalı kurufasulye , sucukiçi , kiremitte sucuk ve daha bir çok yemek mevcut. Izgaralarda et ve tavuk çeşitleri var. Tatlılar ise yöresel ve uluslararası lezzetler birlikte ama ben size Nevzine'nin biraz değişmiş hali olan Necmiye Hanım tatlısını önereceğim.
Son söz ; İstanbul ve İzmir'deyseniz eğer , Kaşık-la'nın şubeleri size gerçek mantıyı tattıracaktır. Ama yolunuz Kayseri'ye düşerse , nasıl desem , mantının hası burada sizi bekler.


Toyota kaşık-la Mantı Restaurant
Adres : Anbar Mh. Zafer Caddesi No: 4 Kayseri
Telefon : 352 - 326 30 75
kaşık-la Cafe & Restaurant
Adres : Alparslan Mah. Bahar Caddesi No:49 Kayseri
Telefon : 352 - 223 99 66

Cevahir Alışveriş Merkezi kaşık-la Restaurant
Adres : Büyükdere Cd. Cevahir Alışveriş Merkezi Kat :3 Şişli - İstanbul
Telefon : 212 - 3800333

Çiğli Kipa Alışveriş Merkezi kaşık-la Fast-Food Restaurant
Adres :Aşağı İstasyon mah. kat 2 Dükkan no :222Küçük Çiğli - İZMİR
Telefon : 232 - 376 9090

Balçova Kipa Alışveriş Merkezi kaşık-la Fast-Food Restaurant
Adres : Balçova Kipa A.V.M Kat:1 No:112 Balçova - İZMİR
Telefon : 232 - 278 97 88

İstinye Park Alışveriş Merkezi kaşık-la Fast-Food Restaurant
Adres : İstinye park A.V.M. Pınar Mah.no:261 İstinye/istanbul
Telefon : 212 - 345 60 50

02 Mayıs 2009 Cumartesi

GALGA - ANKARA

Uzun zamandır yazmayı düşündüğüm bir yer vardı Ankara'da , nihayet 1 Mayıs tatilinde gitme fırsatı buldum. Efendim konumuz Moğol barbeküsü adıyla 7 düvele nam salmış bir yemek çeşidi. Önce biraz detay verelim , ardından sizi mutfağa alacağım , söz!!
Dünyada Moğol barbeküsü fırtınası Amerika ve Avrupa'da başlamışmış ta bizim haberimiz sonradan olmuşmuş. Tarihçesine bakarsak şöyle efsaneler var ; Cengiz Han ve askerleri avladıkları hayvanları kılıçlarına dizer , çeşitli ot ve baharatlarla karıştırarak , ateşin üstüne koydukları kalkanlarında pişirirlermiş. Galga'nın anlamı da kalkanmış. Söylenen bu. Bu tarif hoşuma gittiği için doğru olduğuna inanmak istiyorum. Ama doğru olmasa da iyi bir pazarlama söylemi olduğunu itiraf etmem gerek.
Benim Moğol barbeküsüyle tanışmam birkaç yıl önce İstanbul'da oldu. Bu lezzeti tadıp ta sevmemek elde olmadığı için bir süre İstanbul seyahatlerinde idare ederek , Ankara'da açılmasını bekleyip durduk. Bir ara yaz aylarında Hilton otelinde yapıldığını hatırlıyorum ama net değil.
Neyse , geçelim buraları da sadede gelelim yavaştan. Moğol barbeküsü , et çeşitlerinin (dana , kuzu , tavuk , hindi veya deniz mahsulleri) sebzelerle ve noodle'la birleştirilip çeşitli sos ve baharatlarla sac üzerinde pişirilmesiyle ortaya çıkan şaheserdir , kısa yoldan anlatımı bu. Galga'ya geldik , sizi karşılayan eleman zaten bu konsepti bilip bilmediğinizi soruyor ve eğer bilmiyorsanız bilgi veriyor. Önce yiyeceğinizin ete karar verip söylüyorsunuz ki hemen pişmeye başlıyor. Sonra 1. ahşap kabınızı alıp sebzelerinizi seçiyorsunuz. Sebzelerde neler var , patlıcan , kabak , havuç , kereviz , meksika fasulyesi , soğan , mantar , domates , biber. Mevsimsel olarak bu listeye giren ve çıkan sebzeler olabiliyor. Yemekler karışmasın diye sizin kabınıza isminizin yazıldığı küçük bir de bayrak dikiyorlar. Sebzelerimizi de pişmesi için verdik. 2. kabımızı aldık ve bizim eriştenin bir modeli olan noodle ve/veya pirinç noodle'ı da seçip kabımıza koyduk. Son seçim baharat ve sos seçimi. Burada çok seçenek var ve ilk başlarda görevliden yardım almanız daha iyi olacaktır çünkü hangi tür etle neyin iyi gideceğini onlar biliyor. 1-2 seferden sonra kendi zevkinize göre seçim yapmanız daha kolay olacaktır. Baharatlar çeşit çeşit , kimyon , köri , karabiber , yenibahar , sarımsak tozu , kuş üzümü ve daha hatırlamadığım bir sürü. Soslar da çok çeşitli , soya sosu , istiridye sosu , krema , özel et ve deniz ürünleri sosları. Bunları da seçtik ve teslim ettikten sonra yemeğimizin pişmesini beklemeye başlıyoruz.
Yukarıda gördüğünüz sac tavada etlerin pişirilmesi ile başlanıyor. Daha sonra sebzeler ve noodle'lar ilave ediliyor ve işte sonuç;
Benim Moğol barbeküde sevdiğim şey tüm malzemenin yağ ilave edilmeden pişirilmesi. Bu nedenle hiç rahatsız etmiyor. Ve kendi damak zevkinize göre istediğiniz kadar çeşitleme yapabiliyorsunuz.
Moğol barbekü , yeme içme konusuna meraklı herkes için değişik bir alternatif lezzet sunuyor. Bildiğimiz malzemelerden hiç bilmediğimiz ama kesinlikle bize hitap eden bir yemek ortaya çıkıyor. 1 kere denedikten sonra anlayacaksınız.
Gelelim fiyatlara ,
Galga'nın girişindeki fiyatları görüyorsunuz , bu değişik yemek için son derece makul. Şunu da İstanbul'lu dostların hoşgörüsüne sığınarak söylemem lazım ki , İstanbul'da İstinye Park'ta Go Mongo'ya giderseniz bunun 2 misli fiyatlara aynı lezzeti yiyeceksiniz , bu da Ankara'nın şansı olsa gerek. Galga'nın ilk şubesi İstanbul Yolu'nun başında bulunan A City AVM'de açılmıştı. Ancak dün gördük ki Eryaman KC Göksu AVM'de de 2. şubeyi açmışlar. İşler iyi demektir , maşallah Galga , nazar değmesin sana...
A City Outlet AVM , Food Court
İstanbul Yolu 5. km. Ankara
Telefon : 312 - 387 37 81
KC Göksu AVM
Eryaman , Ankara
Telefon : 312 - 280 07 74
Daha Yeni Kayıtlar Önceki Kayıtlar Ana Sayfa

ShareThis