11 Aralık 2010

ZÜRİH’TEN MARKET MANZARALARI

Efendim yurtdışında herkes ilgi alanına göre dolaşır. Doğal olarak benim ilgi alanım da yiyecek maddeleri. Restoranlar işin bir yönünü oluşturmakla birlikte tamamı değil. Bunun yanında marketler , pazarlar , her türlü yiyecek ve içecek var.
Zürih’te dolaşırken gıda alışverişinin yapıldığı marketleri de dolaşma imkanı buldum. Bu marketler genelde şehir merkezinde bulunan katlı mağazaların alt katlarında. Globus , Jelmoli , Coop , Bon Génie gibi mağazalar birçok şehirde bulunmakta.
Globus’un giriş katında yer alan restoran kısmıyla başlıyoruz. Globus bu kısmı dünya mutfaklarına göre ayırmış. Uzakdoğu , Fransız , cafe gibi bölümleri var. Self servis çalışan işletmeler yemeğinizi gözünüzün önünde pişiriyor ve size sunuyor. En çok talep Uzakdoğu mutfağına.

 -1 katında yer alan market oldukça geniş.

İsviçre zaten bir peynir ülkesi. Buna ilave olarak İtalya , Almanya ve Fransa’nın ortasında konumlanmış bir ülke olarak bu ülkelerin de peynir çeşitlerini bulunduruyor. Peynir fiyatları 100 gram fiyatı olarak veriliyor ve 3-4 CHF’tan başlıyor.

 

İsviçre’nin geleneksel yemekleri Fondü ve Raclette. Yarın güzel bir Fondü yazısı yolda!! Bu lezzetli yemekleri evde yapabilmek için raflarda karışımları hazır olarak satılmakta. Bizde de büyük marketlerde satılan bu paketler son derece pratik. Fondü için , ideali Fondü kabıdır , tencerede ısıtılan karışıma beyaz şarap veya bira ilave ediliyor ve karıştırılıyor. Sıcağın etkisiyle buharlaşan alkolün bıraktığı hoş aroma , erimiş peynir ile karışınca ortaya bambaşka bir lezzet çıkıyor. Bu da başlı başına bir yazı konusudur , bakalım , bu kış evde Fondü yapacak mıyız? Raclette de Fondü’ye benziyor ama özel bir makinesi var , o lazım. Eriyen peynir ekmek veya patates üstüne küçük parçalar halinde alınarak yeniyor. 

Ekmek reyonu da , her ne kadar hepsini fotoğraflayamasam da , son derece zengin. Saç örgüsü şeklinde gördüğünüz ekmek Zopf. Maalesef deneme fırsatım olmadı.
Bence bu marketlerin en heyecan verici bölümleri peynir ve şarap reyonları. Peynirleri gördünüz. Şarap reyonları hepsinde ülkelere göre sınıflandırılmış. 15-20 CHF’tan başlayan şarap fiyatları nereye kadar çıkıyor dersiniz?
Camlı kısmın içinde görülen şarap Petrus. Fiyatına dikkatli bakınız : 29.999 CHF.
Brezel bir çeşit simit. Klasik bir şekli var. İçi peynir , jambon vb. malzemelerle doldurularak çok çeşitli Brezel’ler elde ediliyor.
İşte kısa bir gıda turu dostlar. Aslında market içinde çok daha fazla ürün çeşidi var. Balık reyonundan 1 kare alabildim , halbuki en az 3 kare çekilirdi. Ve bir o kadar da deniz ürünleri. İstediğim kadar fotoğraf çekemememin sebebi mağazaların fotoğraf çekimlerine izin vermemeleri :) Acar çocuk Oburcan kaçak kaçak bu kadar görüntüleyebildi :)
İsviçre mutfağından memnun kalmayan dostlarımız bu peynir ve şarap cennetinde derman bulabilirler diye düşünüyorum. Ne dersiniz? 
Yazar : OBURCAN (346 Posts)


ZÜRİH’TEN MARKET MANZARALARI için 13 yorum:

  1. bu çeşitliliği ülkemizde de görmek istiyorum. özellikle peynir ve şaraplarda…

    Cevapla
  2. Peynirler cesitlilik anlaminda iyi, tabi yerli peynirler. İthal peynirler ve sarap icin tamamen katiliyorum

    Cevapla
  3. todor:

    güzel görünüyor ama nerede o barcelonada ki pazardaki fotoğraflar neredeee bu marketteki fotoğraflar.
    petrus diyince de aklıma cem uzan geldi :) )

    Cevapla
  4. Petrus'u görünce ben de aynı şeyi düşünmüştüm :)
    La Boqeria ile burayı karşılaştırmak biraz haksızlık olur ama. Peynir ve şaraplara konsantre ol bence :)

    Cevapla
  5. todor:

    yok yok
    deniz ürünleri ve et ile dolu bir pazarı tercih ederim.
    bazen kafayı kırıp sakarya da bir balıkçıda herhangi bir ücret talep etmeden çalışmayı bile düşünen biri olarak diyorum bunu :) )

    Cevapla
  6. Oburcan,

    Yazıların ve yorumların neticesinde dün akşam Hok'sa gidip bir güzel peynir fondüyü mideye indirdik. Epey olmuştu Hok's gitmeyeli o yüzden yeniden aklıma getirdiğin için çok teşekkürler.

    Bir de bence isviçre'ye o kadar da haksızlık etmemek lazım. Fransa ve İtalya arasından sıkışmış kalmış bu ülkenin komşularından mutfak konusunda çok faydalandıklarını düşünüyorum. Bir de özellikle Cenevre gibi BM'nin merkezi olan, uluslararası nüfusu çok olan bir şehirde iyi restoran sayısı da çoktur gibi geliyor bana. O bile olmasa inan bana bir gruyere bir güzel şarap ve sert kabuklu, taş fırında pişmiş bir ekmek yeter sanki :)

    Cevapla
  7. Epicurious,
    Hok's yazını okudum,afiyet olsun :)
    İsviçre konusunda beklediğim destek senden geldi,teşekkür ederim. Okuyucularımız genel olarak İsviçre yemeklerini beğenmediler.Oysa yazıda da yazdığım gibi bu kadar çeşit peynir ve şarabın olduğu bir ülkede başka şeye ihtiyaç yok diye düşünüyorum. Cenevre konusunda haklısın,dünyanın tüm mutfaklarından çok iyi olmasa da iyi örnekler var.Senin fondü yazın üzerine yarın akşam yazmayı planladığım Cenevre'deki Fondü yazımı hemen yazmaya karar verdim , az sonra :)

    Cevapla
  8. Anonymous:

    zopfun resmini cekmissiniz, ama yememissiniz. ben olsam duramazdim. babam eskiden alisveris yaparken her cumartesi bir zopf alirdi alisverise baslarken. hem alisverisi yapar hemde zopftan kopara kopara yerdi. kasaya vardigimizda zopfun yarisi bitmis olurdu :-) . sevim

    Cevapla
  9. Yapma yahu!! Bak cok uzuldum simdi :(

    Cevapla
  10. Buralarda soyle bir 3 ay yasamak gerek sanki…

    Cevapla
  11. Valla bilemiyorum.Beğenen de oldu,beğenmeyen de. Karar sizin!

    Cevapla
    • yaşar:

      isviçrede daha büyük marketler gördüm.mutfağı hakkında haksızlık yapmamak gerek diye düşünüyorum.nede olsa uluslararası bir kimliğe sahip kanyonlara ayrılmış her milletin bulunduğu bir ülke haliylede değişik kültürlerden yoğrulmuş bir mutfağa sahip tabi ki ekonomiside iyi olduğundan hertürlü imkanlara sahipler.peynir çeşidi olarak çok zenginler.eskiden isviçrede kışlar çok soğuk ve karlı geçtiğinden insanlar evlerinde peyniri eritip kurumuş ekmekleri bandırıp yerlermiş.yani ozamanlar köylülerin kış yemeğiymiş fakat şimdilerde özel davetlerde sunulan milli yemek olmuş.

      Cevapla

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

     

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>