15 Haziran 2010

YAŞAYANLAR BÖREKÇİSİ – MUDANYA – BURSA

Ve Oburcan doğduğu topraklarda dostlar!!! Yıllar sonra tekrar Mudanya’ya gelmek güzel. Ve daha güzeli , çocukluk günlerimin en tatlı anılarından olan Yaşayanlar’da börek yemek.

İşin aslı bu blog’un oluşmasına neden olan yerlerin başında burası gelir. Daha önce de yazdığım gibi , gizli lezzetleri keşfetmek ve bunları meraklılarıyla paylaşmaktır amacımız. Yaşayanlar Börekçisi ise bu gizli lezzetlerin hafızamdaki en eskisidir.

Mudanya’da limana yakın bir yerdedir. Kuruluşu 1925. İçerideki resimlere bakılırsa küçücük bir seyyar arabada başlamış , ardından hiç yer değiştirmeden bugünlere gelmiştir. Kol böreği ve su böreği yaparlar. İçerisi 3-4 masa alır , sabahları böreğin yanında sıcak süt içilir.

Peynirli su böreği ile başlayalım. İmalat arka tarafta yapılır. Su böreğini bilirim diyenler gelip burada yemeden konuşmasınlar lütfen!! Benim tavsiyem pek öğleden sonraya kalmamanız. Gelelim çocukluk aşkım olan kol böreğine… Kıymalı ve peynirli yapılır. Kıymalının içinde yoğun karabiber tadını alırsınız , işte o bambaşkadır. Kalın börek bıçağıyla gözünüzün önünde seri hareketlerle kesilir ve servis edilir. Peynirli için size bir ipucu. “Bilenler” peynirli böreğin üstüne pudra şekeri döktürür. Olur mu öyle şey demeyin , hem de nasıl olur!!! İtiraf etmek gerekirse artık pudra şekerini bilen pek kalmamış , orada bulunduğum kısacık süre içinde ( sabah 9′da kapıda kuyruk vardı!!!) gördüğüm kadarıyla peynirli alanlar da farkında değil. Peynirli böreği alıp çıktılar.

İşte benim üstü pudra şekerli peynirli böreğim. mmmmmmm!!! Böreğimizi paket ettirip deniz tarafında bir çay bahçesinde , denize karşı yiyoruz. Ardından çocukluk yazlarımın geçtiği sokaklarda ufak bir gezinti yapıyoruz. İşte Mütareke binası. Tarih : 11 Ekim 1922. Binanın karşısında yer alan Mütareke Anıtı. 2 arka sokağında yer alan eski evimizi ziyaret ise bambaşka hisler uyandırdı.Bursa-Mudanya yolu üstünde yer alan billboard’larda Mudanya’da bir gemi otel olduğunu gördük. Buraya kadar gelip ziyaret etmemek olmazdı. Karşınızda Otantik Otel. Güzelyalı’da( eski ismiyle Burgaz) yat limanı inşa edilmiş , ki bunu da yeni gördüm. Otel yat limanının ucunda.

Diğer taraftan Mudanya’nın görünüşü ve hızlı feribot.Bu otelde kalmayı çok isterdik ama zamanımız olmadığı için gelecek sefere diyoruz. İçini gezdik , son derece güzel dekore edilmiş. Arka güvertede bulunan restoranda bir keyif kahvesi içmeden duramadık. Tavsiye ederim , en azından bunu yapın!İşte böyle sevgili dostlar. Benim için çok daha özel bir zaman dilimi olmakla birlikte , burayı ziyaret edecekler için de keyifli saatler olacağından eminim.

Yolu Mudanya’ya düşenler Yaşayanlar Börekçisi’ne mutlaka uğrasınlar. (Pudra şekerini sakın ola ki unutmayın!!!) Böreğin kilosu 14 TL , porsiyonu 3,5 TL.

Yaşayanlar Börekçisi

Halitpaşa Caddesi No:91

Telefon : 224 – 544 58 08

Mustafa Kemal Paşa Caddesi No:65

Telefon : 224 – 544 89 73

Güzelyalı Caddesi No:19

Telefon : 224 – 554 72 36

İpar Caddesi No:49

Mudanya

Meraklısına Gezi Notları

Görmeden Dönmeyin

Mütareke Binası ve Anıtı

Montania Otel(tarihi tren istasyonu)

Yıldıztepe

Yemeden Dönmeyin

Börek

Cantık (kıymalı pide)

Yazar : OBURCAN (346 Posts)


YAŞAYANLAR BÖREKÇİSİ – MUDANYA – BURSA için 12 yorum:

  1. ellerinize sağlık gercekten börekler 10 numara gözüküyor yolumuz düserse oralara,fakag pudra şekerini ilk defa gördüm çok şaşırdım…

    Cevapla
  2. Çok ama çok kıskandım!!! Mudanya'ya yolumu düşürmezsem gözüm açık gidecek valla. Afiyet olsun, bize de bunları yemek nasip olsun. Amin. :)

    Cevapla
  3. buhayatgeçmezböyle(güzel isim :) )
    pudra şekerini dene,pişman olmazsın.Olursan paran iade :)

    Pınar,
    kıskanmayalım,Mudanya yakın,haftasonu için harika olur,oteli de gösterdim,unuttuğum 1 yer daha var,az sonra yazıyı düzelteceğim!!

    Cevapla
  4. Anonymous:

    Mudanyada doğmuş, büyümüş biri olarak sabahın erken saatlerinde evinden işe giderken uğrayanların sayısı o kadar çoktur ki börekçinin kapısında kuyruk oluşur. Abartı değil! İnanın özellikle hafta içi 07.30 civarı çok yoğunlardır :)

    Yazacak çok şey var ama bu benim blog'um değil :D

    Cevapla
  5. Sevgili hemsehrim,
    Bu blog seninmis gibi yazabilirsin , mutlu olurum :)

    Cevapla
  6. Borekler borek ustu bir gorunume sahip haklisiniz;)
    Kiymalisini anlatmissiniz ya goruntusu de ayni benim dedigim borekciye benziyor sanirim tatlarida benzerdir.
    Neyse blogta gezintiye devam:)

    Cevapla
  7. Olabilir, peynirli ustune pudra sekeri nasil?

    Cevapla
  8. Pingback: Tarihi Yaşayanlar Börekçisi / Bursa « the fan of tasty foods

  9. Sea:

    Lezzetinize lezzet katsın, ben Börekçi Necati Usta’nın böreklerini tercih edenlerdenim. Mütareke binasına doğru Yaşayanlar’dan yaklaşık 150 m daha ileridedir bahsettiğim yer. Dükkanların sonuncusu oluyor yanılmıyorsam :)

    Her türü güzeldir böreğin tadı ama sabahları simit ve çay keyfi daha da güzeldir bence Mudanya’da. Simitseverlerse Kanalboyu Simitçisi’nin simitlerinin güzelliğine -hele bir de çıtır çıtır ve sıcak olunca- eminim ki dayanamayacaklar.

    Cevapla
    • oburcan:

      Deniz,
      bu güzel bilgi için çok teşekkürler. Mudanya’ya tekrar ne zaman gelirim bilmiyorum ama ilk gelişimde mutlaka uğrayacağım.
      Selamlar
      Oburcan

      Cevapla
  10. Kutlu Singil:

    Oburum,
    Otantik Otel ile ilgili yazmaya kendimi mecbur hissettim.

    Bu otelin ana yapısı olan Turan Emeksiz vapuru, 1961 yılında Gowan Fairfields tersanesinde inşa ediliyor ve 2005 yılına kadar aralıksız İstanbul’lulara hizmet ediyor.

    Sevenlerinin ‘devekuşları’ dedikleri bu vapurlar, zamanın ve teknolojinin etkileriyle, buharlı makinalarının tamir ve bakım masraflarının işletme giderlerini tahammülün üzerine çıkarması neticesinde gözden düşüyorlar. :(

    Buharlı makinaya has olan sessiz ve huzur dolu boğaz ve ada seferleride böylelikle tarih oluyor.

    Diyebilirim ki, bu son derece estetik, kibar ve emektar gemilerin en talihlisidir Turan Emeksiz. Otele dönüştürülürken geçirdiği tadilatlar sırasında, geminin kimliğine en az şekilde tecavüz edildi. Ancak vapur müptelası olarak, benim için en azından bu gemilerden bir tanesinin mutlaka orjinal haliyle muhafaza edilmesi gerekirdi.

    Bu arada, gemiye adını veren Turan Emeksiz, 1960 öğrenci olayları sırasında, açılan polis ateşi sonucu vurularak ölen ilk öğrencidir.

    Olayların hemen ertesinde İstanbul’a gelen bu vapura, bu talihsiz öğrencinin adı verilmiş ve dönemin devrimci ruhunun bir 50 yıl daha boğaz sularında yaşamasına olanak tanınmıştır.

    Bu yüzden, Otantik Otel’le ilgili ne zaman bir yazı, fotoğraf, doküman görsem buruk gülümseme ile, bu güzel gemiyi ve tarihini düşünürüm…

    Cevapla

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

     

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>