Yıllardır Ankara’da İtalyan yemeğinin ilk adresidir Mezzaluna. Kişisel düşüncem Mezzaluna’nın “sözde değil , özde İtalyan” olduğu şeklindeydi. Bu yazıyı yazmak için bilgisayar başına oturup biraz araştırma yapınca gerçekten “özde İtalyan” olduğunu gördüm. Her ne kadar Amerika’da kurulmuş olsa da , yemek kalitesinde sahiplerinin ve Türkiye şef kadrosunun İtalyan genlerini hissediyorsunuz.
Mezzaluna’da menü İtalyanca ve Türkçe. Başlangıçlar , salatalar , ana yemekler , risotto , pasta(makarna çeşitleri) , pizza , tatlı ve içecek olarak gruplandırılmış. Bu kadar seçenek arasında kararsız kalma şansınız yüksek , garsonunuzdan yardım almanız en iyisi. Zira garsonlar gayet bilgili , ilgili ve güleryüzlü. Menüde yanında * işaretlilere dikkat ediniz , domuz eti içeriyorlar.
Siparişin ardından masaya sızma zeytinyağı ve ekmek geliyor. Zeytinli ekmek favorim. Bildiğim ve gördüğüm kadarıyla Ankara’da en iyi Caesar salata Mezzaluna’dadır. Arzuya göre piliç veya bonfile ilaveli gelebilir. Tercihimiz etsiz olması. Bu salatanın en kritik yeri olan sosu yine gayet başarılı. Ancak sıkı bir Mezzaluna’cı olarak Bilkent şubesinin Caesar sosunun daha iyi olduğu söyleyebilirim. Salatanın üstündeki tıraşlanmış parmesan peyniri ise 1. kalite. Eşim karides , kalamar ve güneşte kurutulmuş domatesli ev yapımı linguine aldı. Yemek miktarı gayet bol . Deniz mahsulleri ve kurutulmuş domatesli sos kıvamlı ve deniz tadını verecek kadar lezzetli. Alerjik bir durumunuz yoksa mutlaka üstüne taze karabiber ilave ediniz. Mezzaluna’da değişmez pizzam Pizza Rossa’dır. Karamelize soğan , kuru domates , kapari ve siyah zeytin. Mezzaluna’ya özel formüllü incecik pizza hamuru üstünde karamelize soğanın hafif tatlımsı lezzeti , kuru domates ve keskin kapari ile hoş bir tezat oluşturuyor. Pizzaseverlere diğer tavsiye 4 peynirli pizza. Üstüne baharatlı zeytinyağı ilavesi lezzeti artırıyor.
Tatlı tercihimiz Tiramisu. Benim için iyi bir Tiramisu’nun olmazsa olmazı içindeki alkoldür. Hadi ülkemizde mascarpone peynirini bulmak zor , ki artık değil , yerine labne ve kaymak karışımı konarak idare ediliyor. Bu durum evde yaparken anlaşılabilir ancak brendi veya likör konmaması ona ruhunu kaybettirecektir. Yapmayın daha iyi , başka bir tatlı deneyin. İtalyan genlerinden bahsettim ya , işte burada anlıyorsunuz. Mezzaluna’da Tiramisu yiyiniz dostlar , olması gereken budur. Resimde gördüğünüz yarım porsiyondur. 2 kişi için 1 Tiramisu isteyince bölerek getirmeleri de hoş bir fikir. Nefis bir yemekti. Biz Ankara’lılar İtalyan restoranları açısından İstanbul’lular kadar şanslı değiliz , fazla seçeneğimiz yok. Ancak elimizde Mezzaluna var , olan şansımız bu. İran Caddesi şubesinin bahçesi tamamen dolu. Yan masalardan 2 tanesinde İtalyan gruplar olduğunu görmek buranın kalitesini göstermesi açısından da önemli diye düşünüyorum. Fakat yemeğin sonunda 2 noktadan bahsetmeden geçemeyeceğim. Yemek sonrası çay içmek istedik. Biliyorum , buraya kadar gelip , İtalyan mutfağına methiyeler düzüp , neden espresso içmedin diye soranlar olacaktır. Onu da benim Türk genlerime verin artık Yemek sonrası çay ; demleme çay olduğu söylendi , harika. Hesapta 1 bardak çay için 3,5 TL ücret. Tamam iyi bir İtalyan restoranındayız ancak eninde sonunda Türkiye’deyiz. Bugün köşe başındaki kebapçıya gitseniz 7 liraya kebap yedikten sonra 3 bardak çayı ikram ederler. Espresso ücretli olacak , doğaldır. Ama 1 bardak çaya 3,5 TL almak işletmecilik anlayışı açısından kabul edilemez. Veya demleme çay servisi olmasın , İtalyan restoranında demleme çay içilir mi diyelim , espresso içelim , kabul. Diğer nokta şu ; yemek sonrası kolonyalı mendil istediğimizde garsonumuz hafif çekinerek olmadığını söyledi. Günümüzde hayatın her anına girmiş , en temel hijyen malzemelerin başında gelen kolonyalı mendil Mezzaluna’da yok!! Aynı örnekten gidersek , bizim kebapçılarda isteyene avuç dolusu veriliyor. Yorumu size bırakıyorum. Yine de garsonumuzun yaklaşımı çok olumlu , bu minik krizi limoncello ikramı ile hafifletmeye çalışıyor , teşekkür ettik , yapacak bir şey yok. Umarım mesajımız yönetime ulaşır. Mezzaluna’da fiyatlar 13-35 TL arasında. Yemeğimiz için 95 TL ödüyoruz. Fiyatlar kaliteye göre makul.
Mezzaluna
İran Cad.
Turan Emeksiz Sok. No:1
GOP Ankara
Tel: 312 – 467 58 19
Ankuva Alışveriş Merkezi No:2
Bilkent Ankara
Tel: 312 – 266 13 59
Paket Servis : 312 – 266 11 62
www.mezzaluna.com.tr
Çay konusundaki görüşünüze katılıyorum, ister çok salaş ister çok lüks olsun, Türkiye'deki her restoranda demleme çay olmalı, ve en azından yemekten sonraki bir servisi ikram olmalı. Bu bence neredeyse bir kültürel gereklilik
Bir not daha düşmek istiyorum, Mezzaluna'da iki pizzayı da tatmak isterseniz, mesela pizzanın yarısı Rossa olsun yarısı Margarita olsun derseniz seve seve yapıyorlar.
Mezzaluna hakkında daha geniş bilgi arayanlar aşağıdaki blog'da bulabilirler,tavsiye ederim.
http://blog-decalagehoraire.blogspot.com/2010/05/mezzaluna-ankara.html
Sevgili okuyucum ,
size katılıyorum.Her ne kadar tüm çabalarıma rağmen ismini telaffuz etmeyi başaramasam da içerik olarak gayet başarılı ve benim de takip ettiğim bloglar arasındadır
Güzel bir yazı olmuş, içimdeki italyanı uyandırdın Oburcan! )
Bir oturuşta 4-5 bardak çay içma kapasitesine sahip biri olarak, ben de bu mekanlardaki 3.5-4.5 tl'lik demleme çaya sinir oluyorum!
vasat bir yer bence Mezzaluna; hatta fiyat/performansta kötü bile sayılır.
Obur kardeş;
Blogunda yazdığın yerlerden kendime todo list yaptım. Şu an Mezzaluna'dan yazıyorum.
Karidesli kalamarlı Linguine, Beyaz şarap ve tiramisu yedim. Keyfime diyecek yok. Ucuz değil ama güzeldi.
Bu arada masada çatal bıçak fix var. Linguine'yi getiren eleman başka bir şey getirmedi. Ben kaşık isteyince “Talebim üzerine” kaşık getirdiler. Normalde spagettide kaşık ikram edilirmiş ama linguinede kaşık verilmezmiş. Bunu da öğrenmiş oldum. Ama ben yine gelsem yine kaşık isteyeceğim orası ayrı
Afiyet olsun Semih , yarasın