29 Mart 2010

MEŞHUR KAYSERİ TEPSİ MANTICISI – ANKARA

Bir mantı düşünün , Ankara’da yapılsın ve mantının anavatanı olan Kayseri’de yapılanlardan daha güzel olsun. Bir dolma düşünün , Ankara’da yapılsın ve en nadide dolmaların sarıldığı Kayseri’de yapılanlardan daha leziz olsun. Tüm bunların kaynağı Birlik mahallesindeki Mantıcı.
Menü klasik Kayseri yemeklerinden oluşuyor ; mantı , yağlama , etli yaprak dolma , sucuk içi , erişte , su böreği , nevzine ve baklava. Bir de tepsi mantısı var ki yapımı gerçekten emek istiyor. Kayseri’de bile az bulunan bir mantı çeşidi. Genelde yemek tarifi sitelerinde izine rastlanıyor. Ama burada kendisi şahsen mevcut!!
Etli yaprak dolma ile başladık. Tek kelime ile enfes!!!! Yaprağı ince ve lezzetli. İç malzemesi bol. Etin tadını alabiliyorsunuz. Üstündeki yoğurdu ve domates sosu harika. Bu kadar lezzetli domates sosu nasıl oluyor anlamadım.

Sucuk içi de harika. Baharatı bol. Tek sorun yanında çok ekmek yenmesi ama inanın buna değer.
Gelelim tepsi mantısına. Yapımı çok zaman alan bir yemek. Hamura önce şekil veriliyor ve altına tereyağı sürülmüş tepsiye itinayla diziliyor ve fırınlanıyor. Aşağıda ilk halini görüyorsunuz.
Daha sonra üstüne sinirleri ve yağları ayıklanmış kuzu eti , satır kıyması halinde pişmiş olarak konur ve domates sos eklenir.Son aşamada ise üstüne yoğurt , baharat ve saf tereyağı dökülür ve yemeğe hazır hale gelir. Lezzeti için şunu söyleyebilirim ; şimdiye kadar yediğimiz mantı denen şeyin çok çok üstünde. Bu başka bir boyutta. Bunu yedikten sonra diğerleri yavan gelecek , bu kadar net söylüyorum!!!
Gördüğünüz tepsi yaklaşık 30 cm çapında ve normal bir yemekte 2 kişi için yeterli. Ama bu mantı söz konusu olunca 1 kişi rahat doyar diyebilirim.

Lezzet uçmuş gitmiş , keyif tavana vurmuş. Bu noktaya gelmişken tatlı ile son noktayı koyalım dedik. Yine bir Kayseri lezzeti olan Nevzine istedik. Bu da çok başarılı bir tatlı. Ve böylece bu fantastik yemeğimizi noktaladık.
Diğer mantı çeşitleri ; “etli içli mantı” bildiğimiz klasik mantı ve “pirohu mantısı” peynirli tepsi mantısı.
Mantıcı’da tüm yemekler %100 saf tereyağı ile yapılıyor. Bundan kasıt tereyağının kaynatılarak içerdiği zararlı maddelerden ayrılması ve daha saflaştırılması (ghee yağı olarak bilinir). Bu konuda daha detaylı bilgi için ;
Fiyatlar şöyle ; tepsi mantısı 17 TL , etli mantı 13 TL , yağlama ve sucuk içi 15 TL. Mantıcı ‘yı mutlaka ziyaret edin. Bugüne kadar bildiğinizi sandığınız birçok lezzetin yepyeni çeşitlerini keşfedeksiniz.
Meşhur Kayseri Tepsi Mantıcısı
Birlik Mahallesi
435. Cadde
(Eski 5. Cadde) No:42/D
Çankaya Ankara
Telefon : 312 – 496 38 38
312 – 495 66 77
Yazar : OBURCAN (345 Posts)


MEŞHUR KAYSERİ TEPSİ MANTICISI – ANKARA için 18 yorum:

  1. Ayşe K.:

    Oburcan bu defa çok oldun.Bunasıl bir yemektir,nasıl bir yerdir.Ve benim işyerim bu kadar yakın iken nasıl olurda sen keşfedersinde ben keşfedemem?Yarın öğlen oradayım,ilk iş gideceğim ve yarın sana yazacağım

    Cevapla
  2. Anonymous:

    uff nefis gozukuyor obur abi:)bu hafta vizelerim var zamanım yok ama ertesi hafta kesin gitcem buraya mantı için

    Cevapla
  3. Oburcan,
    Sabah sabah canım mantı çekti, çok sağol. :) )
    Kesinlikle gidicem.Hatta belki de bu akşam! Verdiğin link için de teşekkürler. :)

    Cevapla
  4. bu fotoğraflar tok karna ağız sulandırıyor.. ZAten bence dünyanın en iyi yemeği mantı sonrada sarmaa. Hemen birilerini kandırıp gitmek lazım. Buarada hani nerde benim arama motorum?

    Cevapla
  5. Cok haklisiniz , benim hatam. 1 deneme yaptim ama memnun kalmadigim icin koymadim. Haftasonu kesin , soz !! :)

    Cevapla
  6. Blog içi arama motorumuz yoğun istek üzerine devrededir :)

    Cevapla
  7. Ruya:

    karşıkonulmaz offf çok fena çok:))

    Cevapla
  8. Bence de, acilen denenmeli, acilen :)

    Cevapla
  9. Birlik tarafında yaşayan arkadaşların tavsiyeleri üzerine buraya gittim. Açıkçası çok özel bir yer olduğunu düşünmüyorum. Etli yaprak sarması soğuk geliyor. Tepsi mantısın da öyle büyük bir özelliği yok. Buraya sadece tereyağı için de gidilmez. Tuvalet zeminleri su içinde oluyor ki hijyen açısından tehlikeli. Zira, toplumumuzda su temizlik malzemesi olarak bilinir ama suyun “taşıyıcı” özelliği gözden kaçar. Yazın dikkatli olmak lazım. Servisi yapan genç kız iyi niyetli, ancak işletme sahiplerinin “işletme anlayışı”na sahip olduğunu söyleyemeyiz. Kısacası oradan geçiyorsanız ve canınız mantı istiyorsa yiyip çıkabilirisiniz.

    Cevapla
  10. Anonymous:

    son zamanlarda adını çok duyduğum mekana gitmeye bir türlü fırsat bulamamıştım. geçen hafta kız arkadaşım büyük bir hevesle “çok güzel bir yer buldum, bayılacaksın” diyerek bana vesile oldu. Ancak tam bir hayal kırıklığıydı benim için. Tepsi mantısını yerken sade hamur ve yoğurt yer gibi hissettim kendimi..Göze gerçekten çok hoş gelen tepsideki mantıların maalesef tadı boştu..

    Cevapla
  11. Sevgili Adsız okurum ,
    burası benim en sevdiğim mekanların başında gelir. Tat alamamana üzüldüm açıkçası.Bence 1 şans daha ver!!

    Cevapla
  12. Teoman Yaman:

    bir hafta önce arkadaşlarım iftara davet ettiler. gördüğüm kadarıyla bir aile işletmesi, insanlar güler yüzlü ama süper lüks bir servis beklemetin. tepsi mantı çok başarılıydı hatta eşim bu akşam yeniden gidecek :) yaprak sarma dışarda yediğim en güzel yaprak sarmalarda yerini aldı. bir de annemin baklavasına benzeyen baklava sıcak gelio yanında çayla süper bi kapanış oluyor. et ve kebaptan sıkılanlar için kesinlikle tavsiye ederimç

    Cevapla
    • oburcan:

      Teoman afiyet olsun. Beğenmenize çok sevindim. Kayseri’ye sık sık giden biri olarak şunu söyleyebilirim:böyle mantı Kayseri’de bile yok. Ankara’nın şansıdır.

      Cevapla
  13. Tuz:

    Nedense az tuzlu sevmeme gercek bir ilgi goremeyip,ilgiyi zorla kendim sagladim”vallahi cok guzell ama bana tuzlu geliyor,bunu icin ne yapabiliriz,yogurdumu tuzsuz alsam dengelerim ama yok gercekten dsarda yedigim en iyi manti cok sevioruz oluyoruz hastasiyiz”falan dedikten sonra ancak tuzsuz isteme talebime karsi daha ilimli yaklasimi sagladim;aile isletmesi olsun,ozel v guzel zevk isi olsun ne olursa olsun sonucta para kazanan (fiyatlar da ortalamanin ustunde) bir isletmede neden az tuz talebi bu kadar aciklama gerektirdi onu anlayamiyorum ama kaliteli leziz bir manti,disarda manti yemem ama burasi oldukca iyi.

    Cevapla
    • oburcan:

      tuz konusu biraz uzamış, haklısınız.Ama bence en iyi mantı burada

      Cevapla
  14. GERCEKCI:

    “GHEE YAĞI olarak ta bilinir ” açıklamasını bir Türk sitesine yakıştıramadım.

    Tereyağı daha uzun dayansın ve oda sıcaklığında uzun süre saklanabilsin diye ateşte ağır ağır eritilir ve bu esnada üzerine oluşan köpükler alınır (bunlar asla atılmaz !!! bunlarla pek güzel çörek, kete yapılır…) ve kıvamı ve rengi çok farklılaşmış yağ kaplara alınarak “yemeklik tereyağı” olarak kullanılır (bu tereyağı artık ekmek üzerine sürülerek yenmez, zira lezzeti ve kıvamı çok farklılaşmıştır). Bu yağa da artık tereyağı denmez “SADE YAĞ” denilir.

    Ülkemizde Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde yaygın olarak kullanılır.

    Hindistan ve Pakistan’da her yerde, aynı şekilde kullanılır ve sıcak havalarda, buzdolabı yoksa bile, tereyağının bozulmadan saklanması için iyi bir yöntemdir. Oralarda bu yağa “GHEE” denir.

    Özetle Türkiye’mizde, pek çok kişinin bildiği SADE YAĞ ve Hindistan’da, Pakistan’da GHEE olarak bilinen ayni yağdır. “GHEE YAĞI” diye bir şey yoktur; bu tabiri kullananlar sanırım artık Anadolu’dan tamamen kopmuş yeni nesil ve AVM kültürüyle haşır neşir olmuş yeni yetmelerdir…

    Cevapla
  15. kanzo:

    9/10/2013 itibariyle tepsi mantı 24 lira. sucuk içi 16 lira. bir tabak yaprak sarma 16 lira. gerçekten çok lezzetli ve anormal pahalı bir yer. tercih meselesi tabi. müdavim olmak zor.

    Cevapla
  16. Otman:

    mustafa Kemal Mah. Şubesi Ben Senelerdir mantı Yemeğe beğendik Kayseri mutfağına giderim ama mantıcıya uğradıktan sonra asla gitmeyi düşünmüyorum yemekler mükemmel servis mükemmel sahiplerinin ayakta karşılamasımükemmel özellikle tepsi mantısı harika emeğinize sağlık

    Cevapla

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

     

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pubcon 2014