Söğüş nedir, neye denir?
Kuzu kelle’den yapılan söğüş, kellenin usulünce terbiyelenip, kıymetli etlerinin ayıklanması ve bu işe mahsus pidenin arasına maydanoz, roka, soğan, domates ve her nevi baharat ile doğranması ile vücut bulur. Bu pek muteber gıdaya ulaşabileceğiniz yer ise İzmir.
İzmir’de hemen her semtte bulunan söğüşçülerin arasında en öne çıkanı belki de Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nda bulunan Söğüşçü Cimbom.
Bu ismin de bir hikayesi var elbet. Ramazan Usta Niğde’li. Roket gibi sol ayağıyla Niğdespor’da oynarken bile saklamamış içindeki Galatasaray aşkını… Aşkın bile ötesinde hastalık. En kıymetli varlığı sanki.
30 senedir İzmir’de ve bu aşkı yaptığı işte, dükkanın dekorunda, kurduğu her cümlede, hatta telefonla konuşurken bile hissediliyor. Aşkıyla işini, işini de aşkla yapıyor ve sonuç kaçınılmaz olarak çok iyi oluyor.
Konumuz söğüş. Fazla uzatmadan lafa giriyorum;
- Cimbom günaydın! Bu sefer hem yemeye hem yazmaya geldim.
Merak ediyor ve soruyor, ne yazacaksın, nereye yazacaksın?
Tüm yurt ve dünya sathındaki oburcanlara diyorum gülüyor. Eminim bu satırları okurken epey eğlenecektir. Bu ritüel yemeğin hem lezzetli hem de eğlenceli halini anlatabilmek için video çekiyoruz. (OBURCAN’da bir ilk)
Yukarıda genel bir tarifini verdiğim söğüş, kellenin dil, yanak ve beyin etleriyle yapılıyor. Terbiyesini pek anlatmıyorlar ama öyle devlet sırrıda değil. Merak edenler araştırabilir. Yapımında en önemli nokta herşeyin iyice doğranması ve iyi baharatlandırma. Ne az, ne çok… Güneşin iyice meydana çıktığı bugünlerde taze yeşillik ve domatesle lezzet çıldırıyor. Açlık durumuna göre tek ya da çift pideli isteyebilirsiniz. Pidenin üzerine serilen et ve eşlikçileri sarılmıyor sadece katlanıyor. Bu sayede yerken içinden dökülen malzeme, yemek sonunda tabakta bu lezzeti katıksız olarak alabilmeniz için hazır oluyor. Özellikle sakatat sevenler için tam bir panayır yeri. Bol beyin ise şart… O kadar, o kadar, o kadar lezzetli ki…
Söğüşle genel olarak ayran ve şalgam tüketiliyor. Ben hem Ramazan ustanın Niğdeli olmasına, hem de çok yakıştırmama binaen Niğde gazozu tercih ediyorum ve şiddetle tavsiye ediyorum.
Ramazan Usta’nın yanına ilk gidişinizde bile sizi yıllardır tanıyan biri gibi karşılayan güler yüzü, rakip takım taraftarlarına takılmaları ve her cümlenin sonuna eklediği ‘CİMBOM!’larıyla hoş dakikalar geçireceğiniz garantisini veriyorum.
söğüş yerken dikkat edin
geçen sene gördüğüm 2 hasta deli dana diye tabir ettiğimiz hastalık sebebi ile hastanede yatıyorlar ve öykülerinde sadece söğüş yeme var idi
genelde beyin yeme ile bulaşıyor ve yamyamlarda da görülüyor
koyunlar da inek kesiminden arta kalanları yem olarak yiyorlar ineklerde koyun kesiminden artanları bir nevi yamyamlık oluyor yani
kesin bulaşır denemez ama benden uyarması söğüş yerken düşünün
Bu söğüşe yapılmış olan bir hakarettir. Yediğiniz yer önemlidir.Eğer bu yer CİMBOM DİNLENME TESİSLERİ ise ananızın ak sütü gibi temiz ve saftır.
murat bey, deli dana hastalığı diye halkımızın bildiği esasında literatürde ”bovine spongioform encephalopathy” olarak Türkçesi de süngerimsi beyin hastalığı… olarak geçiyor… önerinizi duyarlılığınızdan ötürü kutluyorum fakat bu hastalık ilk defa 1986 da ingilteredeki sığırlarda görülmüş ve etken ne virus ne de bakteri ”prion” adında bi çeşit protein… insanlarda ise 1920 de ilk defa almanya da görülmüş ve sonrasında en çok vaka 129 olarak ingiltere de görülmüştür… bildiğim kadarıyla ülkemizde şimdiye kadar kesin teşhis edilen bir BSE vakası olmadı inşallah da olmaz… zaten bu hastalık 4-5 yaşındaki yetişkin sığırlarda görülen progressif nitelikte, nörodejeneratif değişikliklere yol açan subakut ve kronik seyir izleyen bi hastalık… sonuç olarak söğüş koyun kelle etinden yapılıyor sığır kellesinden değil… kaldı ki benzer nörolojik bozuklukların koyundan geçeceğini varsayarsak şayet işleme tesislerinde bu beyinler ayrılır çünkü sıkıntılı olanlarda kist diye tabir ettiğimiz içi sıvı dolu keseciklerden dolayı beyin dağılmıştır ve direkt imha edilir çünkü isteseler de onu pişiremez ve kullanamazlar… gıda kontrolörü bir veteriner hekim olarak benim penceremden olay bu… sıkıntı yok herşey kontrol altında… cimbom 10 numara 5 yıldız bi işletmedir…
süper bi yermiş. tek kötü yanı ismi:P
video da ayrı tat katmış. takipdeyiz;)
Ben bu yazıyı kaçırmışım… Ramazan Usta büyük bombadır ve çok iyi biridir. Yanındaki kalfanın hastasıyız….
İzmir’den ilk taşınma kararı aldığımızda eyvahhh Cimbom ! Yaşayabilirmiyiz ki yemeden ? dediğimizi hatırlar güleriz. Ne yazık ki yılda bir kere yiyebiliyoruz ….
Video bizde de bir ilk olacak Aralıksonu Ocakbaşı için ama önce bir editlemem gerek. Birkaç küfür kaçmış araya..
merakla bekliyorum
İzmir’de kebap ve ocakbaşı hadisesine mesafeliyim. Ama isim yanıltmasın, Aralıksonu Ocakbaşı, Bostanlı’da tam bir meyhane anlayışıyla çalışıyor. Harika bir nokta.
İzmir’de kısa zamanda yazmak istediğim 1-2 böyle venue var. Ve hepsinin mutlak harikaları ve tuhaflıkları mevcut.
Kutlu,
bu camia uzun zamandır senden haber bekliyor ama ses var görüntü yok
üstat söğüş olayı birde bursada da var emin ol izmirdeki söğüşçülerden fazlası vardır eksiği yoktur.
Berkant,
açıkçası bilmiyorum ama merak içindeyim. Nereler var mesela? yolum Bursa’ya düşerse gitmek isterim.
bursadaki kelle söğüşçüler izmirdeki gibi lavaş arası dürüm şeklinde değil. istersen akmek arasıda yapıyorlar ama sunuş şekli asıl tabakta oluyor. yanında söğüş domates soğa biber maydanoz veriyorlar. en önemlisi de üzerine serpilen baharat yani POY! Poy aslında bir baharat kaşımınına verilen genel ad. aynı zamanda bu baharat karışımının içinde olan yine aynı adı taşıyan poy baharatı püf noktası diyebilirim mesela izmirde bu yok. benim favori mekanım özenal kuzu söğüş. yer olarak dersen bursa kent meydanın orada eski santral garaj yani oradan çarşambaya giderken. google ye yazarsan yerini tam olarak bulabilirsin. burası dışında fomara meydanı haşim işcan caddesinde söğüşçü orhan var heykelden aşağı inerken cumhuriyet caddesine dönerken dörtyol ağzında var adı aklıma gelmiyor. çekirgede osmanlı kuzu söğüş var. çancılar çarşısında var. var oğlu var..:)
Berkant,
bu çok değerli yorum ve bilgi için teşekkür ederim. Bir Bursalı olarak poyu çok iyi bilirim.Çocukken kahvaltılarda ekmeği önce zeytinyağına sonra poya bandıra bandıra yerdik. Tekrar o günleri hatırladım şimdi.
Sevgiler
Oburcan
haftaya izmirde olucam.acaba taksiciler burayı biliyor mudur?
Ümit,
bilemezlerse Kutlu’dan yardım alırız, merak etme.
Selamlar
Cimbom’un önüne kadar araçla gitmek çok zor. Ama Konak meydanda ilk kolundan tuttuğuna ‘Cimbom nerde’ demek paha biçilemez. Hele Kemeraltına girdikten sonra herkes biliyor. Zorluk yaşamazsınız.
Cimbomluyu biliriz tanırız. öğrencilik zamanlarında az söğüşünü yemedik. temiz adamdır Ramazan Ağabey. işini ustalıkla titizlikle yapar. hoşsohbettir. söğüşünün yanında verdiği közlenmiş biberinin tadını unutamam. 2 yıl oldu gitmeyeli oralara. ama bu yaz gidecem ve mutlaka yanına uğrayacam.
tabi gitmişken Kızlarağası Hanı’nda cezvede değil fincanda közde pişmiş dibek kahvesi ve meşhur hisarönü şambalisini de yemeyi unutmayacağım.
Bu arada iki adres daha çıktı sana Sevgili Oburcan Üstadım. İzmir Kızlarağası hanında fincanda pişmiş türk kahvesi ve Kızlarağası hanı Meşhur hisarönü şambalicisi
Umarım listene alırsın. Memnun kalacağını umuyorum.
Selam ile…
Ferruh,
tavsiye için teşekkürler…İzmir sorumlumuz Kutlu’nun bunları dikkate alacağına eminim
Selamlar
Oburcan
Pingback: SÖĞÜŞÇÜ – ANKARA (KAPANDI) | Oburcan ile (G)astronomik Seyahat - Yemek Blogu