26 Nisan 2012
altinsaray

ALTINSARAY – KAYSERİ

Baştan uyarıyorum : Birazdan Görecekleriniz Sağlığınıza Zarar Verebilir!!

Kayseri seyahatimde arkadaşım Gökhan Özsoy ile görüştük. Bana bir müjde verdi ve daha önce hiç duymadığım pöç yiyeceğimizi söyledi. Şehir merkezinde SSK ve YKM’nin karşı tarafında bir arada olan Altınsaray etseverlerin mabedi olacak bir yer. İtiraz etmeden Gökhan’a takıldım ve Altınsaray’da yerimizi aldık. 

Önce ustaya saygı… Mustafa usta 30 yılın tecrübesiyle fırının başında. Her ne kadar çeşitli kaynaklarda pöç Kayseri bölgesine ait bir yemek olarak geçse de Mustafa usta bunun aslının Kuzey Irak olduğunu belirtti. Ellerine sağlık ustam, büyüksün!!!                    

Efendim pöç kelime olarak kuyruksokumu anlamına geliyor. Yani kuyruksokumu kemiği. Oldukça küçük bir bölge olması nedeniyle her hayvandan sınırlı miktarda et çıkıyor. Özel tepsilere alınan pöçler fırında, odun ateşinde tam 16 saatte pişiyor. İçine su dahil hiçbir şey konmuyor, kendi yağıyla pişiyor. O gün servis edilecek pöç bir önceki gün akşamüstü 4-5 gibi fırına veriliyor, ertesi sabah hazır oluyor.

Hedefimiz pöç yemek. Siparişi verir vermez masaya ekmeğimiz geliyor. Bu ekmeğe daha önce yine Kayseri’de Ağaçaltı‘da rastlamıştık.

Ve 2 dakika içinde pöç masamıza teşrif etti. Görüntü inanılmaz, kokusunu tarif etmeye kelimeler kifayetsiz. Tabakta sadece et olsa iyi, en az o kadar iyi bir pilav var. Etle başlayalım : baştan söylemem lazım, yağsız sevenler için bu tabak çok kolay değil. Zira oldukça yağlı sayılabilecek bir et bu. Etrafında ince bir yağ tabakası var. Lakin 16 saat fırında pişmesiyle birlikte erimiş desem yeridir. Masada sadece çatal bulunmasını başlangıçta garip karşılasam da ete dokununca bıçağa gerek olmadığını anladım. Çatalı ete takıp hafif sallayınca et ve kemik kolayca ayrılıyor ve kemikler tabağa düşüyor. Pilava gelecek olursak, et suyuyla pişirilmiş tereyağlı pilav kuşüzümüyle birlikte çok daha leziz bir hal almış. Çok uzun zamandır ne bu kadar güzel bir et, ne de pilav yediğimi hatırlamıyorum. Muazzam bir lezzet şöleni bu. 2 kişiye 2 tabak et yetmedi, 3. tabağı da istedik ve paylaştık.

Ve etler bittikten sonra tabakta kalan kemikler bunlar.

Yemeği müteakip içeri girip ustayla sohbet ediyoruz. Altınsaray’da aynı zamanda fırında kelle yapılıyor. Biz yiyemedik ama servise hazır bir kelleyi görüntüledik.

Şaşırtıcı ama Altınsaray şimdiye kadar keşfedilmemiş bir mekan. Burayı Türkiye’ye ilk olarak Oburcan sayfalarından tanıtmanın gururunu hissediyorum. Zira eşi benzeri olmayan bir lezzete sahip.

Altınsaray‘da pöç ve kellenin yanında işkembe çorba, Kayseri tava, kuzu tandır mevcut. Ayrıca Cuma ve Cumartesi günleri mumbar dolması ve çok sınırlı miktarda işkembe dolması yapılıyor. Özellikle işkembe dolmasını çok merak ettim, bir sonraki ziyaretimi Cuma gününe denk getirip mutlaka tadacağım. Umuyorum Vedat Milor usta da buraya yolunu düşürür ve bir program yapar.

Beni Altınsaray’a getiren arkadaşım Gökhan’a teşekkür eder, bu formunun devamını dilerim :)

Altınsaray Pazar hariç haftanın her günü 06:00-16:00 saatleri arasında açık. Öğleden sonra etler bitince dükkan da kapanıyor. Fiyatlara gelince : pöç 7,5 TL, Kayseri tava ve tandır 9 TL.

 

Altınsaray

Bankalar Caddesi

Tuzcular Çıkmazı YKM karşısı

Kayseri

Telefon : 352 – 222 92 91

Yazar : oburcan (202 Posts)

[email protected]


ALTINSARAY – KAYSERİ için 12 yorum:

  1. todor74:

    ayıp ya vallahi ayıp. saat 12 de mi yayınlanır bu yazı????
    :) )
    afiyet olsun. bu arada kayserinin bir de gelinboğan diye bir yemeği var o da müthiş. aklında olsun.

    Cevapla
    • oburcan:

      Sağol Tolga , araştıracağım…

      Yazmadan önce Twitter’da sordum, herkes yazmam konusunda ısrar etti. Ben masumum :)

      Cevapla
  2. gokhan:

    Şimdi okuyunca canım bir daha çekti. Ptesi gidip tekrrar yiyeyim :)

    Cevapla
  3. ümit cintosun:

    şeytan icadı!

    Cevapla
  4. Tuğrul:

    daha dün mekanında yedim. cidden mükemmel. et garson tabağı getirirken dağılacak nerdeyse. ama çok yağlı.

    Cevapla
  5. Valmond:

    Kelle yememek büyük kayıp olmuş. Kayseri ve genel olarak iç anadolu da dışarda yemek alışkanlığı olmadığı için pek fazla mekan olmaz ama Kayseri ‘de eskiden beri kelle, paça ve işkembeciler vardır ve bence Türkiye’de en iyi yerlerdir. 60-70 yıllık bir kaç kelleci vardır. Kayseri’ye yolunuz düşerse mutlaka kelle, paça, mumbar, işkembe( suyu benzerlerinden çok farklıdır) mumbar ve karın dolması yemelisiiz

    Cevapla
  6. taylan:

    yok böyle bir lezzet, öylesine yumuşak bir etti ki, hala tadı damagımızda, ayrıca kuzu tandırıda çok leziz

    her ikiside şiddetle tavsiye edilir.

    Cevapla
  7. zafer:

    Ustaya selam….
    Bu lezzet karşısında tek bir şey söylüyorum, Kayseriye gidin ve Pöç’e gömün.:D))

    Cevapla
  8. erdem:

    Mukemmel otesiydi poc… ankaradan gidip yemeye deger bu altinsaraydaki meret :)

    Cevapla
    • oburcan:

      Erdem,
      en güzel mekanlardan birini seçmişsiniz. Altınsaray benim de Türkiye’de en sevdiğim lokantaların başında gelir. Afiyet olsun.
      Selamlar
      Oburcan

      Cevapla
  9. AHMET KARATAY:

    iki haftadır cumartesi saat:14-00 da gidiyorum kalmıyor.çok seviyorum gerçek den çok güzel pişiyor.bu hafta yok kalmadı demeyin üzülürüm erken gelemiyorum.

    Cevapla

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

     

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>